Lovereads, 2022-10-24

Foto: Gabriel Liljevall, David fisher

Amanda Hellberg framgångsrik med sina historiska kärleksromaner i juletid

Böcker som utspelar sig i juletid har blivit en genre i sig. Redan i oktober frossas det i berättelser med gnistrande granar och varm kärlek i kylig vintertid.

En svensk författare som gjort sig väletablerad inom julboksgenren är Amanda Hellberg. Hennes historiska kärleksromaner i juletid har blivit mycket populära. Efter Jul i rubinrött och Jul i krinolin kommer nu den tredje fristående delen i Ulltunasviten, Jul i rampljus, som släpps den 24 oktober.

Amanda Hellberg:

– Jag inspireras av de stora historiska romanerna av Selma Lagerlöf, Brontë-systrarna och Dickens, och av överdådiga filmer och serier, som Amadeus, Fanny och Alexander och Outlander. Jag älskar när tröstlöst mörker vänds till ett hoppfullt budskap, och kärlekspar man aldrig glömmer. Att mina böcker blivit så populära tror jag beror på en kombination av lockande miljöer, väl utmejslade karaktärer och kraftfull dramaturgi. Böckerna har starka budskap på samma gång som vi vill att de ska vara maximalt underhållande.

Jul i rampljus utspelar sig vintern 1902. Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder i folkliga ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Ingen av dem vågar erkänna att deras vänskap övergått i kärlek. Isak är blind och delvis beroende av Harriet, och hon sjunger aldrig lika bra med någon annan. När den mäktige teaterdirektören Josef Ståhl utlyser en tävling om huvudrollen som Snöprinsessan på hans stora scen i Göteborg trotsar Harriet sin tilltagande rampfeber och deltar. Både pengar och framtid står på spel. Men medan julsnön faller över den glittrande staden inser Harriet att hon slungats in i en teatervärld fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser.

Carin Hjulström hakar på treden

En av våra stora svenska författare som nu också ger sig in i julbokstrenden är Carin Hjulström. Hennes omåttligt populära mysdeckarserie Säbyholms gröna fingrar får nu en specialskriven julversion.

Carin Hjulström:

– När jag flyttade till Säbyholm för snart sex år sedan var det smällkall vinter och massor med snö, så den gnistrande, vackra vinterskruden var faktiskt mina allra första intryck av den idylliska byn. Det var dags att få skriva om det nu.

När snön faller vit släpps i digital utgåva den 14 november. Där kastas vi in i julförberedelserna som är i full gång på plantskolan Säbyholms gröna fingrar, som drivs av före detta Dramaten-skådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton. Butiken är fylld av julrosor, amaryllis och kransar. På ålderdomshemmet i närheten firas Lucia med sång från traktens förskola. Snart upptäcker man att ett dyrbart konstverk har försvunnit. När det kommer in fler anmälningar om konststölder inleder polisen Olle Magnusson en utredning och Siri och Anton dras som vanligt in i fallet.

Carin Hjulström:

– Jag tycker att en julbok ska ha både massor av värme, dofter och julstämning - men också ett svårt dilemma eller en konflikt. Julbokens eftersmak ska enligt mitt tycke påminna om att omtanke, snällhet och att gemenskap i alla lägen slår att vara ensam och stark. Här fick jag möjlighet att ösa på med en hjärteknipande historia om ett utsatt barn som får hjälp i sista stund.

Julböcker som kategori är definitivt en genre som kommit för att stanna. På den brittiska och amerikanska marknaden har jullitteratur varit stort sedan en längre tid tillbaka. Åsa Lindström, förläggare på Bokförlaget Forum, såg tidigt trenden och köpte in böcker till svenska marknaden. Hon var förläggare för sin första julbok 2018 och sedan dess har det bara blivit fler och fler julböcker på förlaget.

Åsa Lindström:

–  Jag tror att det är många faktorer som kan bidra till varför de här böckerna är så populära. Dels kan de nog bidra med trygghet i en turbulent värld och skapa en mysig stämning utan att man behöver anstränga sig så mycket själv. Och så finns det ju en igenkänning och tydlighet som gör att man kan gå loss på ett sätt med omslag med mera som gör att den fysiska julboken kan bli något man gärna skyltar upp med i butik och ger bort som julklapp.

Trots att det i dag finns flera svenska författare som rör sig inom genren fortsätter den utländska översatta utgivningen. På Bokförlaget Forum/Lovereads släpps till exempel Åtta dagar med dig av Jean Meltzer och En enda önskan av Nicholas Sparks.

Aktuella julböcker på Bokförlaget Forum/Lovereads:

Jul i rampljus av Amanda Hellberg. Utgivningsdatum 24 oktober, Lovereads.

När snön faller vit av Carin Hjulström. Utgivningsdatum 14 november, Bokförlaget Forum.

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer. Utgivningsdatum 1 november, Lovereads.

En enda önskan av Nicholas Sparks. Utgivningsdatum 8 november, Lovereads.

Klick på länkarna för att ladda ner pressbilder och omslag.

För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta marie.bjork@bonnierforlagen.se

Marie Lok Björk, Mediekontakt, marie.bjork@bonnierforlagen.se