Lovereads, 2022-04-14

Foto: Gabriel Liljevall

Bokaktuella Christoffer Holst ger sina bästa vintips

Christoffer Holst är inte bara författare och förläggare, han är även utbildad sommelier. I Nyhetsmorgon TV4 ger han sina bästa vintips inför påsken samt berättar om sin helt nya bok Den glömda kokboken. En smakrik feelgoodroman om familjehemligheter och nya chanser!

Sommelierens bästa vintips till påsken – Så matchar du vinet till osten – se klippet

Så har krogen utvecklats sedan 80-talet: ”Ingen skulle äta det idag” – Christoffer berättar om Den glömda kokboken

Det finns en restaurang som ligger placerad precis där Birger Jarlsgatan möter vattnet vid Nybroplan. I ett hus byggt i början av artonhundratalet. Utifrån ser det inte mycket ut för världen – endast ett fåtal bord har platser vid fönstren ut mot gatan. Men när man kliver in genom entrén, passerar garderoben och lämnar storstadens skrän och larm bakom sig öppnar sig en helt annan värld.

I Den glömda kokboken möter vi den hyllade restaurangkritikern Max Nyström som inte har det lätt. Han försöker dölja att han har fått sparken från tidningen och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. När Max tittar igen atelj+ens bokhylla han hittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Max nyfikenhet väcks då hon som försvann spårlöst för över trettio år sedan.

I slutet av 80-talet lämnar unga Kicki Nyström Västervik för storstaden. Hon har fått jobb på bistron Lilla Champen, och njuter av att vara en del av storstadens vimmel. Men underbart är kort, och livet tar snart en oväntad vändning.

Samtidigt som Max börjar söka efter sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga. Tillsammans börjar de nysta i mysteriet, men vägen till sanningen blir både snårig och känslosam.

Sagt om Christoffer Holst böcker

”Med fyndiga formuleringar och en förmåga att hitta det komiska i vardagssituationer har Christoffer Holst skrivit en av de bästa svenska feelgoodromanerna jag någonsin läst. ICA-Kuriren

Läs också