Christoffer Holst: "Det är en serie som speglar min rastlöshet väldigt bra!"
Christoffer Holst debuterade 2015 med Mitt hjärta går på. En rolig och rörande historia, berättad från två unga killars perspektiv. Det stora genombrottet och succén kom sedan med den omåttligt populära serien om Cilla Storm och den första delen Söta röda sommardrömmar. I maj är han aktuell med En dyrbar fångst – den första boken i den nya serien Morden längs kartan.
Hans böcker har tillsammans sålt mer än 200 000 exemplar och sålts till flera länder. Christoffer Holst har blivit ett känt ansikte i mysdeckargenren och är sedan 2018 general för Feelgoodfestivalen. När han inte skriver har han ett brinnande intresse för vingårdar och att laga mat, något man får ta del av i hans fristående romaner Solsken och parmesan och Den glömda kokboken.
Ebba Östberg, förläggare:
– Cosy crime, eller mysdeckare, är en genre allt fler upptäcker och Christoffer Holst var väldigt tidig med att blanda ond bråd död med feelgoodiga karaktärer och miljöer. En dyrbar fångst och hela den nya serien består till lika delar av väldigt obehagliga brott som måste lösas, och av härligheter i form av mat, vin, mysiga miljöer och väldigt älskvärda karaktärer – precis som det ska vara i cosy crime.
Vi har ställt några snabba frågor till Christoffer om den nya serien.
Serien heter "Morden längs kartan"– kan du berätta mer om den?
Det är en serie som speglar min rastlöshet väldigt bra! När jag skulle hitta en ny miljö för serien insåg jag att jag inte ville stanna kvar på samma plats, utan röra mig runt i Sverige. Mina karaktärer kommer att besöka nya svenska turistpärlor som många har en relation till. Och på varje ny plats kommer de behöva handskas med ett ruskigt kriminalfall …
"En dyrbar fångst" utspelar sig delvis i Vadstena. Har du någon särskild koppling dit och hur går ditt researcharbete till när du letar efter platser som dina böcker ska utspela sig vid?
Jag har besökt Vadstena flera gånger och älskar staden. Den är gammal och har mycket historia och ligger så vackert vid Vättern. Det var när jag och min mamma reste från Vadstena till Omberg som jag slogs av hur stämningsfull den där vägen var, och jag insåg att jag ville förlägga ett försvinnande där. Sedan har ju Vadstena ett gäng fantastiska restauranger – och en underbar delikatessbutik! Ett stort plus för mig som matnörd.
Kan du avslöja något om nästa bok i serien?
Nästa bok kommer utspela sig i juletid, och släpps faktiskt redan hösten 2023. Då kommer mina karaktärer bege sig upp till Tällberg i Dalarna, som är en fantastisk plats. Jag har varit där ett tiotal gånger och mestadels bott på det anrika hotellet Åkerblads. I denna roman blir det fokus på julbord, en mystisk bilolycka och ett nedlagt mentalsjukhus.
I boken och på omslaget figurerar en campervan. Vad har du för relation till den typen av bil?
Jag har ju själv en campervan, och älskar det livet. Jag är inte så modig att jag bor i en på heltid, men om somrarna åker jag gärna runt i min campervan och besöker vackra platser i Sverige. Jag lagar mat utomhus och brygger mitt morgonkaffe på nya platser varje dag. Det är en fantastisk källa till inspiration och i framtiden vill jag även puttra ner till södra Europa!
Din debutbok kom ut 2015. Vad har du lärt dig som författare sedan dess?
Oj, massor tror jag. Tålamod är något jag aldrig haft, men som man tvingas bli bättre på som författare. Att skriva en bok tar tid, att göra den bra tar ännu längre tid. Något annat jag lärt mig är vilka som är mina läsare, vilka jag skriver för. Det är en enorm kick att veta att det finns ett gäng som väntar på min nästa bok – och jag vill inte göra dem besvikna.
Dina feelgoodromaner har sålt hundratusentals exemplar. Vad är dina bästa tips för att lyckas som feelgoodförfattare?
Det viktigast är att brinna för just genren. Om du inte älskar feelgood kan du inte skriva bra feelgood. Man behöver en röst och en ton som matchar med berättelsen och man måste kunna blanda svärta med eskapism. Så läs mycket feelgood, det är mitt bästa tips. Och var inte rädd för att tackla tuffa ämnen, läsarna vill ha substans också.