Lovereads, 2019-09-16

Foto: Gabriel Liljevall

Systrarna Malmgren skriver romance i maktens korridorer

Smart dialog, svart humor, feministiska förtecken och oemotståndlig förälskelse. Frida och Linnea Malmgren debuterar tillsammans med romanen Alicas val som ger en inblick i det politiska rävspelet och vardagen på en kvällstidningsredaktion.

Frida, bosatt i Stockholm, är psykolog och serietecknaren bakom Tjejerna på höjden. Linnea, bosatt i Malmö, är läkare och forskare. Vi har bett systrarna Malmgren att berätta mer om arbetet bakom deras första gemensamma bok: Alicias val

Hur kommer det sig att ni bestämde er för att skriva en skönlitterär bok tillsammans?

Vi har båda jobbat med berättelser på egen hand. Linnea har skrivit mycket tidigare och Frida genom sin serie. Det kändes som ett spännande projekt att försöka skapa något tillsammans.

Varifrån fick ni inspiration till bokens handling?

Vi har en väninna som jobbat som journalist vilket väckte vår nyfikenhet. Sen är den politiska miljön oerhört kittlande. Det är så mycket yta och strategier, som upplagt för hemliga förälskelser och en spännande berättelse.

Hur ser er skrivprocess ut?

Vi började skriva tillsammans förra sommaren på familjens sommarställe. Så vi hade gott om tid att brodera ut karaktärerna och skriva synopsis. Sen har vi delat upp kapitlen och skrivit vartannat.

Vem tycker ni ska läsa er bok?

Alla som gillar en historia med driv och det relationella i fokus. Vi har skrivit den bok som vi själva skulle vilja läsa, en intelligent och humoristisk feelgood med rafflande intrig.

Vad vill ni förmedla med er bok till läsaren?

Vi har inget egentligt budskap, man kan säga att vi vill ge läsaren en guldkantad avkoppling. Vår önskan har varit att skapa en god feelgood som passar bra till ett glas vin och mörk choklad.

Vad tycker ni har varit roligast med att ge ut den här boken?

Att få se vad läsarna tycker! Skrivprocessen, att få mejsla ut karaktärer och berättelsen har varit jätterolig i sig, nu hoppas vi att läsarna blir lika nöjda med resultatet som vi är.

Om Alicias val

”Alicias blick mötte Max. Hans ögon vidgades och glittrade till och hon kände ett hisnande sug i magen innan hon slog bort bilden som dykt upp i hennes huvud. De skulle ha en trevlig kväll ihop, ingenting mer. Han skulle inte få anledning att prata med någon om henne. Han lutade sig fram och hon kände hans knä vidröra hennes. För nära. Någonstans hade han passerat en osynlig gräns och befann sig plötsligt i hennes privata sfär. Skulle någon i folkhavet iaktta Alicia och Max just då hade det inte rått några tvivel – mellan dem fanns en stigande laddning som blev svårare att förneka för varje sekund.”

När Alicia Johansson blir skickad till Folk och försvar för att rapportera till Aftonpressen ser hon det som sitt livs chans. Hon hoppas att det kan bli starten på en ny journalistisk karriär, bortom ytliga kändismingel. Men på vägen dit blir hon först på plats vid en bilolycka. Det är det politiska stjärnskottet tillika playboyen Max Horn som har krockat.  Attraktionen är omedelbar, men Alicia vet samtidigt att en romans med politikern är förbjuden mark. När hon blir inblandad i ett stort scoop om Max mentor och arbetsgivare, blir vägen framåt allt snårigare. Vad är viktigast, kärleken eller karriären?